×

WEER GEEN ETAPPE, MOLLEMANIA OM EEN 6E PLAATS EN DOPING


zat 27 jul 2013
(advertentie)

Weer geen etappe, Mollemania om een 6e plaats en doping


Hoewel ik helemaal schijtziek ben geworden van al die fietspraatprogramma's waar ze bijna over niets anders hebben weten te lullen dan over doping en het al dan niet vermeende gebruik en wat dies meer zij. Dat nu dit jaar een grote beerput is opengetrokken wil nog niet zeggen dat Armstrong geen held meer is en dat Boogerd nog steeds de winnaar van la Plagne blijft. Het enige wat ik over doping nog kwijt wil is dat het lijkt alsof er minder gebruikt wordt. Of ze gebruiken nog steeds in mindere mate, of er zijn minder die gebruiken, wie het weet zal het zeggen... of juist niet want welke renner zal nu in een interview doodleuk zeggen “Ja natuurlijk heb ik me volgespoten, niet verder vertellen hoor”.

Zoals ik zei, het lijkt erop dat er minder gebruikt wordt of er gebruiken er minder of er worden andere dingen gebruikt. Het fietsen lijkt weer veel meer op het fietsen van de jaren 80 en begin jaren 90, wellicht ook wel eerder maar 1980 is wel ongeveer de 1e tour die ik me kan herinneren. Bijna altijd koers en bij alle toppers wel minstens één of meerdere slechte dagen. Uiteraard werd er ook in die tijd gebruikt, Steven Rooks die doodleuk in een documentaire toegeeft een pil corticoïden te hebben geslikt op de Alpe d'Huez, tijdens de klim! Men gebruikte destijds anabolen, spierversterkers om vooraf goed aan de start te komen. Maar hoe goed anabolen ook zijn voor het herstel minder geschikt, dus renners hadden nog steeds last van slechte dagen. Met epo veranderde alles in kleine hoeveelheden goed voor het herstel en in grote hoeveelheden ook goed voor superprestaties... Ricardo Ricco... Maar vooral het herstel, niemand meer slechte dagen, ploegen die alles kunnen controleren. Ik wil niet alles op de doping gooien, de vergaande professionaliteit in het wielrennen heeft ook bijgedragen dat vlakke etappes nagenoeg het aankijken niet waard zijn.

Terug naar deze tour. Veel koers gezien en vooral etappes met een aantal lastige heuvels in het midden zorgen gelijk voor spektakel. Daarom zijn de Giro en de Vuelta ook zo veel leukere rondes om naar te kijken. Tenzij veel wind van de zijkant, denk dat we de mooiste vlakke etappe hebben gezien sinds het epo tijdperk. Mooi dat Mollema daar in een ouderwetse Hollandse waaier daar naar het podium kon klimmen. Mollema op het podium heel Nederland al in rep en roer... althans, ik fiets regelmatig door Zuidhorn en van al die drukte heb ik hier zo in het Noorden weinig gemist. 6E plaats uiteindelijk niet slecht, maar om hem nu als een held binnen te halen. Gesink is ooit ook 5e geworden, maar heeft niet dat onthaal gekregen. Niet dat ik niet blij ben met de 18e Nederlander die ooit in de top 10 finisht, maar waarom Mollemania, en was de hectiek ook zo grot geweest als hij een matige eerste week had gehad en dan vanaf een 12e plek naar de zesde plek was gefietst.. denk het niet. Maar goed zo dicht als een touroverwinning zijn we sinds Rooks niet meer geweest, hoop doet leven en ik kijk nu al uit naar de Vuelta. Genoeg over Bauke, die waarschijnlijk met epo nooit zijn 2 zieke dagen had gehad en over op mr zero zero zero zero zero zere zero zero cinque. Of Alberto in het verleden nu wel of niet gebruikt heeft hij toonde deze tour aan dat het in het hedendaagse topsportklimaat nauwelijks nog mogelijk is om terug te komen als je er 2 jaar uit geweest bent. Te belachelijk voor woorden dat hij voor zo weinig zo lang geschorst is geweest. Stel hij had gebruikt dan zouden er toch samples moeten zijn van voor die positieve die hogere waarden zouden moeten hebben. Jammer dat Contador het niet waar kon maken en ik denk dat hij nooit meer de Tour gaat winnen. Kreuziger is zijn opvolger bij Saxo en ook witte en bergtrui winnaar Quintana gaan we nog jaren “last” van hebben. Samen met Mollema, Gesink, van Garderen en Rodríguez zullen zij het Froome lastig moeten gaan maken. Geweldig hoe Froome zo klein kan rijden en toch zo hard zittend weg kan demarreren van de rest, zijn ploeg is echter kwetsbaar en hij heeft het koersinzicht van een garnaal. Alles willen controleren achter elke onzin concurrent aanvliegen, als hij dat onder controle kan houden wordt het een hele grote. Hoewel hij (nog) niet voor het klassement meedoet moet ik toegeven dat ik dit jaar ben toegetreden tot de Sagan fanclub. Ik heb genoten van die man, Wheely's op elke serieuze berg, mee in elke ontsnapping die kans leek te hebben en met goed ploegenspel en koersinzicht ook nog alle sprinters uit het peloton gereden in een lastige etappe om zo makkelijk de sprint van de rest te kunnen winnen.

Ik kijk uit naar komende jaren en hoop dat wat ik dit jaar gezien heb tekenend is voor de jaren die komen, hopelijk wel met minde vlakke etappes, want hoe mooi een massasprint ook is het heeft pas echt betekenis als je je maar 1 of 2 kansen krijgt in de hele ronde. Bovendien zullen minder ploegen hun ploeg om een sprinter heen gaan bouwen en is er kans op serieuze koers, van groep tegen peloton met gepoker in de laatste 20 kilometer.

Overige Ronde van Frankrijk Blogs


(advertentie)

Ben ik in beeld


Ben ik in beeld
zat 26 jun 2021. Ben ik in beeld met mijn “hup Opa Oma” stukje karton. Echt waar tegen de muur zetten dit soort randdebielen. Waar ben je dan in godsnaam mee bezig. Jezelf lekker belangrijk vinden en geen idee hebben van hoe dichtbij en hoe snel een peloton gaat. Ik hoop dat ze met naam en toenaam morgen in de krant staat en dat haar een levenslang gebiedsverbod wordt opgelegd en dat ze aansprakelijk wordt gehouden voor alle geleden schade.
 Lees meer.
Erik mag eindelijk met pensioen

Erik mag eindelijk met pensioen
zon 7 jul 2019. Na 30 jaar is Erik Breukink eindelijk verlost van de jaarlijkse interviews met de vraag of hij dit jaar dan wellicht afgelost gaat worden als laatste Nederlandse gele trui drager. Eindelijk mag Erik met pensioen want niet Dylan Groenewegen, maar zijn lead out man Mike Teunissen mag morgen in het illustere geel starten.


 Lees meer.
Hoezo elleboog?

Hoezo elleboog?
din 4 jul 2017.  Lees meer.
 
Nederlands moraal glijdt als pudding langs de alpen

Nederlands moraal glijdt als pudding langs de alpen
vr 22 jul 2016. Op de dag dat Kelderman in de aanval werd verwacht, Mollema het podium zou gaan verdedigen of zelfs voor het geel gaan ging alles volledig niet volgens plan. Kelderman heeft niet eens geprobeerd erbij te zitten, Dumoulin kwam zeer ongelukkig ten val en brak een pols en moet vrezen voor zijn Olympische (gouden) medaille en Mollema kwam ten val en kwam niet meer terug bij de rest der favorieten. Wat een zwarte dag voor het Nederlandse fietsen. Lees meer.
Waanzin op de Ventoux

Waanzin op de Ventoux
don 14 jul 2016. Tomas de Gendt zorgde voor nieuw Belgisch succes. In de strijd op de bollentrui en de dag overwinning mocht de kopgroep het uitmaken na een valpartij in het jagende Peleotn waar Froome bij betrokken was. Lees meer.
Froome en Sagan flikken de sprinters

Froome en Sagan flikken de sprinters
woe 13 jul 2016. Mooie koers gezien de laatste dagen, na de rustdag een dag voor de avonturiers en uiteraard zat Sagan daarbij. Echter iedereen was tegen hem en hij speelde zijn kaarten slecht uit en werd weer eens tweede. Vandaag een ‘simpele’ sprintetappe. Het kopgroepje was maar 2 man en door de waaier angst in het peloton reed iedereen veel te hard om hun posities te houden. Achterin het peloton brak het nogal vaak en werden de koplopers al op 70 km gepakt. Lees meer.
 
Nederlands succes in Nederlands weer

Nederlands succes in Nederlands weer
zon 10 jul 2016. In de aanloop van de laatste klim knalde Tom Dumoulin weg uit de kopgroep en begon aan een tijdrit bergop in stromende regen en hagel. Tom Dumoulin neemt hiermee plaats in een select rijtje Nederlandse renners die in alle grote rondes een etappe gewonnen heeft. Lees meer.
Coupe de Greg

Coupe de Greg
vr 8 jul 2016. Op de dag dat Greg van Avermaet het maar moest zien of hij het geel mocht houden, gaat hij doodleuk in de aanval en wist hij met de kopgroep weg te komen. Lees meer.
Geen halve finale, wel een rit en Geel

Geen halve finale, wel een rit en Geel
don 7 jul 2016. Op de dag dat België de halve finales had moeten spelen hebben ze een neiuwe troost in Greg van Avermaet. De Belg zat samen met 2 landgenoten in de kopgroep die ruim een kwartier pakte op het peloton. Daar waar Pauwels af moest haken, behalve de Gendt en Avermaet over om de truien te verdelen. Lees meer.
 
(advertentie)


Blader eens door de oudere berichten. pagina: 1/9; 1 2 3 4 5 6 7 8 volgende