×

EINDE TIJDPERK VINO


ma 18 jul 2011
(advertentie)
728x90 Test DTP

Einde tijdperk Vino


Gisteren 17 juli, precies een jaar na zijn laatste etappe overwinning, maakt Aleksandr Vinokourov bekend dat hij stopt met professioneel fietsen. Vino reed in de 9e etappe in een ravijn op de Col de Peyrol , brak daar zijn heup en bekken en herstelt momenteel van een operatie.

Geheel onverwacht is het niet, want Vinokourov twijfelde al om te stoppen met wielrennen maar besloot toch nog een jaar door te gaan. Gisteren nam hij definitief het besluit. "Ik beëindig mijn carrière, maar wil best binnen het Astana team blijven werken," liet ’Vino’ weten. "Ik zal nog wel fietsen, maar dan alleen als amateur om een beetje in vorm te blijven."

Vinokourov werd prof in 1997 en bewees zich als aanvaller, klimmer, afdaler, hardfietser en ronderenner. In 1999 was hij al de beste in de Dauphiné Libéré en in 2002 en 2003 won hij Parijs-Nice. In dat laatste jaar schreef hij ook de Ronde van Zwitserland en de Amstel Gold Race op zijn naam en werd derde in de Ronde van Frankrijk. Tijdens de Olympische Spelen in Sydney in 2000 won de Kazach zilver bij de wegrace.

Helaas heeft Vinokourov de Tour niet vaak gereden, in 2002 en 2004 miste hij de Tour door een val in de Ronde van Zwitserland. In 2003 en 2005 reed hij welen werd 3e en respectievelijk 5e in het Algemeen klassement en won 3 etappes. Vooral zijn etappe overwinning op de Champs Elysée vond ik heel erg indrukwekkend. In 2006 zat hij bij de verkeerde ploeg en kon niet starten en in 2007 werd hij betrapt op bloeddoping en werden hem de ritoverwinningen in de tijdrit en de klim naar Loudenvielle afgenomen. Na zijn schorsing kon Vinokourov pas in 2010 terugkeren in de Ronde van Frankrijk en hoe, net als in 2005 peerde hij weer weg bij het peloton en won de 13e etappe naar Revel.

Alle ritoverwinningen in de Tour behalve die van 2010:De 13e etappe in 17 juli 2010 van Rodez naar Revel:Na te zijn betrapt beëindigde hij aanvankelijk zijn loopbaan, maar kwam daar nog geen jaar later op terug, eerst met het oog op de Olympische Zomerspelen 2008, later met als doel een terugkomst in het peloton in 2009. Na zijn schorsing liet Vino zien nog steeds te kunnen fietsen. In 2010 werd Luik Bastenaken Luik voor de tweede keer in zijn carrière op fantastisch wijze gewonnen en pakte hij gisteren een jaar geleden zijn 6e etappe in de Tour.

Luik Bastenaken Luik Laatse 5 km (sorry voor het Noors?)
Palmares Vinokourov


1998
- 2e etappe deel a Ronde van de Oise
- Eindklassement Ronde van de Oise
- Eindklassement Vierdaagse van Duinkerke
- 4e etappe Circuit des Mines
- Eindklassement Circuit de Mines
- 4e etappe Omloop van Lotharingen
- Eindklassement Omloop van Lotharingen
- 6e etappe Ronde van Polen


1999
- 2e etappe Critérium du Dauphiné Libéré
- Eindklassement Critérium du Dauphiné Libéré
- 5b etappe Ronde van Valencia
- Eindklassement Ronde van Valencia
- 2e etappe Midi Libre
- 6e etappe Midi Libre
- 3e etappe Ronde van de Limousin


2000
- 18e etappe Ronde van Spanje
- Tweede plaats Olympische wegwedstrijd
- 2001
- 6e etappe Ronde van Duitsland
- Eindklassement Ronde van Duitsland
- 4e etappe Ronde van Zwitserland


2002
- 3e etappe Ronde van Zwitserland
- 4e etappe Parijs-Nice
- Eindklassement Parijs-Nice


2003
- Amstel Gold Race
- 5e etappe Parijs-Nice
- Eindklassement Parijs-Nice
- 1e etappe Ronde van Zwitserland
- Eindklassement Ronde van Zwitserland
- 9e etappe Ronde van Frankrijk
- Draai van de Kaai


2004
- 5e etappe Parijs-Nice
- 7e etappe Parijs-Nice
- 8e etappe Parijs-Nice
- 2e etappe Rothaus Regio-Tour
- 3e etappe Rothaus Regio-Tour
- Eindklassement Rothaus Regio-Tour


- 2005
- Luik-Bastenaken-Luik
- 11e etappe Ronde van Frankrijk
- 21e etappe Ronde van Frankrijk
- 4e etappe Critérium du Dauphiné Libéré
- Kazachs kampioen tijdrijden, elite


2006
- 8e etappe Ronde van Spanje
- 9e etappe Ronde van Spanje
- 20e etappe Ronde van Spanje
- Eindklassement Ronde van Spanje
- 5e etappe Ronde van Castilië en León
- Eindklassement Ronde van Castilië en León


2007
- 3e etappe Critérium du Dauphiné Libéré
- 7e etappe Critérium du Dauphiné Libéré
- Puntenklassement Critérium du Dauphiné Libéré


2009
- 3e etappe deel B Ronde van de Ain (tijdrit)
- Aziatisch kampioenschap - tijdrijden
- Chrono des Nations


2010
- 1e etappe Ronde van Trentino (tijdrit)
- Eindklassement Ronde van Trentino
- Luik-Bastenaken-Luik
- 13e etappe Ronde van Frankrijk


2011
- 3e etappe Ronde van Baskenland
- 3e etappe Ronde van Romandië

Overige Ronde van Frankrijk Blogs


(advertentie)

Ben ik in beeld


Ben ik in beeld
zat 26 jun 2021. Ben ik in beeld met mijn “hup Opa Oma” stukje karton. Echt waar tegen de muur zetten dit soort randdebielen. Waar ben je dan in godsnaam mee bezig. Jezelf lekker belangrijk vinden en geen idee hebben van hoe dichtbij en hoe snel een peloton gaat. Ik hoop dat ze met naam en toenaam morgen in de krant staat en dat haar een levenslang gebiedsverbod wordt opgelegd en dat ze aansprakelijk wordt gehouden voor alle geleden schade.
 Lees meer.
Erik mag eindelijk met pensioen

Erik mag eindelijk met pensioen
zon 7 jul 2019. Na 30 jaar is Erik Breukink eindelijk verlost van de jaarlijkse interviews met de vraag of hij dit jaar dan wellicht afgelost gaat worden als laatste Nederlandse gele trui drager. Eindelijk mag Erik met pensioen want niet Dylan Groenewegen, maar zijn lead out man Mike Teunissen mag morgen in het illustere geel starten.


 Lees meer.
Hoezo elleboog?

Hoezo elleboog?
din 4 jul 2017.  Lees meer.
 
Nederlands moraal glijdt als pudding langs de alpen

Nederlands moraal glijdt als pudding langs de alpen
vr 22 jul 2016. Op de dag dat Kelderman in de aanval werd verwacht, Mollema het podium zou gaan verdedigen of zelfs voor het geel gaan ging alles volledig niet volgens plan. Kelderman heeft niet eens geprobeerd erbij te zitten, Dumoulin kwam zeer ongelukkig ten val en brak een pols en moet vrezen voor zijn Olympische (gouden) medaille en Mollema kwam ten val en kwam niet meer terug bij de rest der favorieten. Wat een zwarte dag voor het Nederlandse fietsen. Lees meer.
Waanzin op de Ventoux

Waanzin op de Ventoux
don 14 jul 2016. Tomas de Gendt zorgde voor nieuw Belgisch succes. In de strijd op de bollentrui en de dag overwinning mocht de kopgroep het uitmaken na een valpartij in het jagende Peleotn waar Froome bij betrokken was. Lees meer.
Froome en Sagan flikken de sprinters

Froome en Sagan flikken de sprinters
woe 13 jul 2016. Mooie koers gezien de laatste dagen, na de rustdag een dag voor de avonturiers en uiteraard zat Sagan daarbij. Echter iedereen was tegen hem en hij speelde zijn kaarten slecht uit en werd weer eens tweede. Vandaag een ‘simpele’ sprintetappe. Het kopgroepje was maar 2 man en door de waaier angst in het peloton reed iedereen veel te hard om hun posities te houden. Achterin het peloton brak het nogal vaak en werden de koplopers al op 70 km gepakt. Lees meer.
 
Nederlands succes in Nederlands weer

Nederlands succes in Nederlands weer
zon 10 jul 2016. In de aanloop van de laatste klim knalde Tom Dumoulin weg uit de kopgroep en begon aan een tijdrit bergop in stromende regen en hagel. Tom Dumoulin neemt hiermee plaats in een select rijtje Nederlandse renners die in alle grote rondes een etappe gewonnen heeft. Lees meer.
Coupe de Greg

Coupe de Greg
vr 8 jul 2016. Op de dag dat Greg van Avermaet het maar moest zien of hij het geel mocht houden, gaat hij doodleuk in de aanval en wist hij met de kopgroep weg te komen. Lees meer.
Geen halve finale, wel een rit en Geel

Geen halve finale, wel een rit en Geel
don 7 jul 2016. Op de dag dat België de halve finales had moeten spelen hebben ze een neiuwe troost in Greg van Avermaet. De Belg zat samen met 2 landgenoten in de kopgroep die ruim een kwartier pakte op het peloton. Daar waar Pauwels af moest haken, behalve de Gendt en Avermaet over om de truien te verdelen. Lees meer.
 
(advertentie)


Blader eens door de oudere berichten. pagina: 1/9; 1 2 3 4 5 6 7 8 volgende