×

BIJLTJESDAG


zat 7 jul 2012
(advertentie)
728x90 Test DTP

Bijltjesdag


Een licht aflopende fraai geasfalteerde Franse N-weg was vrijdagmiddag zes juli het toneel van een schraappartij die meer te maken had met het raspen van citroenschil dan een eerlijke, schone, vooral wat saaie laatste etappe voordat het echte werk in de Vogezen begint.

De schaduw die valt op weg naar La Planche des Belles Filles wordt niet alleen gekenmerkt door de waterige silhouetten van de op achterstand geraakte, beoogde klassementsrenners Hesjedal, Gesink, Valverde, Frank Schleck, Scarponi en Mollema, of door de massale en zeer gulle donatie van menselijk rosbief aan de finish in Metz, maar meer nog door het uitvallen van Wout Poels en Oscar Freire die met interne verwondingen aan organen waar een simpele sleutelbeenbreuk bleek bij afsteekt zijn afgevoerd naar het ziekenhuis.

Poels, die vorig jaar ook al zeer tragisch uitviel wist van geen opgeven ondanks een gescheurde milt, gescheurde nier en drie gebroken ribben, maar moest zich toch uiteindelijk toch gewonnen geven aan de klap op volle snelheid. Weer geen Parijs of überhaupt hooggebergte voor het beste geheim van Vacansoleil.

Het voelt slecht, dit soort etappes zijn voor sprinters, voor groepjes die vooruitrijden en onherroepelijk door een jagend peloton op twee kilometer of minder worden teruggepakt. Het zijn echter geen etappes voor klimmers, klassementrenners en ander passerend volk. Zij houden zich afzijdig, gedeisd zo je wilt en verstoppen zich totdat ze kunnen bewijzen dat zij meer asudauer en betere benen hebben dan de jongens van het vlakke. Het hoort dan niet dat op het terrein dat niet het hunne is, zij ongenadig en vooral onterecht volgens volledige willekeur tegen het asfalt smakken, zodanig dat hen een kans te stralen op een hoger podium wordt ontnomen.

Vallen is van alle tijden, maar door de nivellering van deze saaie etappes wordt er een te zwaar stempel gedrukt op het uiteindelijke geel in Parijs. Minder nervositeit en een iets hardere koers, een paar heuvels van 4e categorie ook aan het begin van een grote ronde, zou een langer peloton betekenen en een scheiding van renners die er uiteindelijk wel toe doen en zij die waterdrager zijn. Dit heeft geen invloed op het klassement, misschien op de uitslag van een etappe, maar is van vitaal belang om massale valpartijen en ernstig lichamelijk letsel te voorkomen.

Overige Ronde van Frankrijk Blogs


(advertentie)

Erik mag eindelijk met pensioen


Erik mag eindelijk met pensioen
zon 7 jul 2019. Na 30 jaar is Erik Breukink eindelijk verlost van de jaarlijkse interviews met de vraag of hij dit jaar dan wellicht afgelost gaat worden als laatste Nederlandse gele trui drager. Eindelijk mag Erik met pensioen want niet Dylan Groenewegen, maar zijn lead out man Mike Teunissen mag morgen in het illustere geel starten.


 Lees meer.
Hoezo elleboog?

Hoezo elleboog?
din 4 jul 2017.  Lees meer.
Nederlands moraal glijdt als pudding langs de alpen

Nederlands moraal glijdt als pudding langs de alpen
vr 22 jul 2016. Op de dag dat Kelderman in de aanval werd verwacht, Mollema het podium zou gaan verdedigen of zelfs voor het geel gaan ging alles volledig niet volgens plan. Kelderman heeft niet eens geprobeerd erbij te zitten, Dumoulin kwam zeer ongelukkig ten val en brak een pols en moet vrezen voor zijn Olympische (gouden) medaille en Mollema kwam ten val en kwam niet meer terug bij de rest der favorieten. Wat een zwarte dag voor het Nederlandse fietsen. Lees meer.
 
Waanzin op de Ventoux

Waanzin op de Ventoux
don 14 jul 2016. Tomas de Gendt zorgde voor nieuw Belgisch succes. In de strijd op de bollentrui en de dag overwinning mocht de kopgroep het uitmaken na een valpartij in het jagende Peleotn waar Froome bij betrokken was. Lees meer.
Froome en Sagan flikken de sprinters

Froome en Sagan flikken de sprinters
woe 13 jul 2016. Mooie koers gezien de laatste dagen, na de rustdag een dag voor de avonturiers en uiteraard zat Sagan daarbij. Echter iedereen was tegen hem en hij speelde zijn kaarten slecht uit en werd weer eens tweede. Vandaag een ‘simpele’ sprintetappe. Het kopgroepje was maar 2 man en door de waaier angst in het peloton reed iedereen veel te hard om hun posities te houden. Achterin het peloton brak het nogal vaak en werden de koplopers al op 70 km gepakt. Lees meer.
Nederlands succes in Nederlands weer

Nederlands succes in Nederlands weer
zon 10 jul 2016. In de aanloop van de laatste klim knalde Tom Dumoulin weg uit de kopgroep en begon aan een tijdrit bergop in stromende regen en hagel. Tom Dumoulin neemt hiermee plaats in een select rijtje Nederlandse renners die in alle grote rondes een etappe gewonnen heeft. Lees meer.
 
Coupe de Greg

Coupe de Greg
vr 8 jul 2016. Op de dag dat Greg van Avermaet het maar moest zien of hij het geel mocht houden, gaat hij doodleuk in de aanval en wist hij met de kopgroep weg te komen. Lees meer.
Geen halve finale, wel een rit en Geel

Geen halve finale, wel een rit en Geel
don 7 jul 2016. Op de dag dat België de halve finales had moeten spelen hebben ze een neiuwe troost in Greg van Avermaet. De Belg zat samen met 2 landgenoten in de kopgroep die ruim een kwartier pakte op het peloton. Daar waar Pauwels af moest haken, behalve de Gendt en Avermaet over om de truien te verdelen. Lees meer.
Slaapverwekkende koers tot nu toe

Slaapverwekkende koers tot nu toe
din 5 jul 2016. 832 kilometer met een gemiddelde van 40 per uur was weer 20 uur slaapverwekkende koers en 32 zeer spannende laatste kilometers. Gelukkig gaat het morgen echt beginnen. Ploegen van een man of 5 zou wellicht het antwoord kunnen zijn, minder controle, dus meer koers. Overigens Petje af voor Cavandish, de afgeschreven sprinter die het veld 2x het nakijken gaf. Verrassende gele trui drager dan? Nee ook niet, Sagan zit er elke dag kort tot zeer kort bij en won de 2e etappe tegen de muur op, niet echt verrassend dus. Lees meer.
 
(advertentie)


Blader eens door de oudere berichten. pagina: 1/9; 1 2 3 4 5 6 7 8 volgende


Rating: 3.7/5 (187 stemmen)

FacebookTwitterGoogle+