×

UITERAARD OOK WEER EEN GEVAL VAN DOPING IN DE TOUR 2011


din 12 jul 2011
(advertentie)

Uiteraard ook weer een geval van doping in de Tour 2011


Hoe kan het ook anders en hoe geloofwaardig is de sport nog, en maakt het uit? De rus Kolobnev van de Katusha ploeg is gisteren uit de tour estapt en wordt mogelijk ontslagen omdat hij betrapt was op het middel hydrochloorthiazide (middel tegen hoge bloeddruk) . De wielersport die al jaren last heeft van een slecht doping imago profileert zichzelf als een tegenwoordig schone sport. Onzin termen als “het nieuwe wielrennen” klinken, maar uiteraard fietst nog steeds een (groot) deel van het peloton gedrogeerd rond. Maar maakt het uit? Hoe ver moeten we gaan? En hoe hypocriet zijn we nu eigenlijk?

Onmiddellijk is er een inval geweest in het hotel en is de kamer van Kolobnev doorzocht, maar niets gevonden. De Franse justitie is een onderzoek begonnen tegen de Russische renner van Katusha nadat bekend werd dat hij na de vijfde etappe van de Tour een positieve dopingtest had afgelegd. De rus heeft een contra-expertise aangevraagd en verklaarde geen idee te hebben hoe het in zijn urine is gekomen. Mocht de contra expertise ook positief zijn kan hem door zijn ploeg 5 jaarsalarissen boete worden opgelegd en een schorsing van 2 jaar door de UCI

Waarom mogen bepaalde dingen wel wel en waarom anderen niet en wie bepaalt dat? Waarom mag hoogtestage wel, maar EPO niet, het effect is hetzelfde, Waarom mag een renner nog wel eten en drinken, maar waarom moet dat oraal ingenomen worden, maar mag een infuus met voedingsstoffen dan weer niet, omdat dat verdacht zou kunnen lijken. Waar zijn we dan mee bezig?

Feit is wel dat een groot deel van de renners en ook andere atleten titels zijn ontnomen, waar ze het volste recht op hadden. Titels ontnomen, omdat zij net wel de lul waren en hun concurrentie die dag de dans ontsprong of titels ontnomen omdat het lichaam toevallig ook een hele serie hormonen aanmaakt waarvan een groot deel ook nog op de dopinglijst staat.

De huidige situatie is nauwelijks te handhaven, net als de war on drugs kost het miljoenen om boosdoeners te kunnen betrappen en is het resultaat nihil, want de gebruikers weten voor een heel groot deel precies hoe ze moeten gebruiken zonder betrapt te worden. Dit resulteert in een situatie waar elke renner die ook maar iets boven het maaiveld uitsteekt gelijk wordt bestempeld als verdacht en we horen volgende week wel of het legaal is.

Maar sport is van het moment, van het nu en in het nu wil ik topprestaties zien, bovenmenselijke heldendaden van professionals die iets kunnen wat de gewone sterveling niet kan, daar genieten we met zijn allen van en genieten nog harder als er dan iemand nog beter is dan de rest en zijn kunstje uitvoert alsof het het meest makkelijke is wat er uit te voeren is.

En als tot dusver de situatie nu nog te handhaven is, denk dan eens na over de toekomst. Genetische manipulatie en gentherapie zijn voor zover ik weet nog niet in de topsport doorgedrongen, maar dat kan niet uitblijven. Er gaan gewoon ouders zijn die hun kinderen op zeer jonge leeftijd aan gaan laten passen. Dit gaan we (het orgaan dat beslist wat we wel en niet mogen) waarschijnlijk niet toestaan, maar hoe ga je het aantonen dat renner x en y op hun 2e jaar een lichamelijk verandering hebben ondergaan waardoor de zuurstofopname 15x beter is dan bij de concurrentie. Niet aan te tonen maar wel voorsprong op de concurrentie, maar is het dat zo erg, ben je toevallig een freak of nature en word je geboren met longen 2x zo groot als een ander, moet je dan uit koers worden genomen wegens oneerlijk concurrentie?

Ik pleit dan ook voor volledige openheid en volledige vrijheid. Aan de start staat keurig op de lijst wie onder invloed van welk middel rijdt, maar dat niet alleen, ook inclusief de informatie waarom je dit middel dan wel niet zou moeten gebruiken en hoe dood je er aan gaat en hoe veel kanker je er van krijgt, of juist niet. En ik denk, weet wel zeker, dat het klassement voor de dope vrije renners (de geitenwollen trui?) door het algemene publiek, JIJ en IK dus, minder interessant wordt gevonden dan het klassement waar de helden elkaar aftroeven met alles wat maar mogelijk is.

Hydrochloorthiazide (een thiazidediureticum,een geneesmiddel dat de natrium uitscheiding in de urine vergroot, door remming van de tubulaire reabsorptie van natrium) is een middel tegen nierstenen, hoge bloedruk en hartfalen, werking na 1 à 2 uur, maximaal effect na 4 uur. Werkingsduur ongeveer 12 uur oraal in te nemen tabletten, onderhoudsdosering 12,5-25 mg; maximaal 50 mg per dag. Hydrochloorthiazide schijnt tevens maskerend te werken tegen andere middelen omdat het overtollig vocht afvoert en heeft als nadeel dat het kan zorgen voor ernstige nierinsufficiëntie, Levercirrose met ascites en elektrolytenverschuivingen en tot slot nog overgevoeligheid voor sulfonamidederivaten (antibiotica). Lees meer over Hydrochloorthiazide

Het middel is een soort van dom om te gebruiken, ten eerste is het vrij makkelijk te vinden en ten tweede is een middel waarvan je veel moet plassen niet handig als wielrenner die dagelijks enkele liters door zijn lijf moet persen om de dag überhaupt door te komen. Door de Tourarts werd nog bevestigd dat het middel soms ook wel eens wordt gevonden in in voedingsupplementen.

Kolobnev is overigens ook niet geschorst nog door de UCI en is ZELF uit de tour gestapt omdat hij verder geen gezeik aan zijn kop wil.

Overige Ronde van Frankrijk Blogs


(advertentie)

Ben ik in beeld


Ben ik in beeld
zat 26 jun 2021. Ben ik in beeld met mijn “hup Opa Oma” stukje karton. Echt waar tegen de muur zetten dit soort randdebielen. Waar ben je dan in godsnaam mee bezig. Jezelf lekker belangrijk vinden en geen idee hebben van hoe dichtbij en hoe snel een peloton gaat. Ik hoop dat ze met naam en toenaam morgen in de krant staat en dat haar een levenslang gebiedsverbod wordt opgelegd en dat ze aansprakelijk wordt gehouden voor alle geleden schade.
 Lees meer.
Erik mag eindelijk met pensioen

Erik mag eindelijk met pensioen
zon 7 jul 2019. Na 30 jaar is Erik Breukink eindelijk verlost van de jaarlijkse interviews met de vraag of hij dit jaar dan wellicht afgelost gaat worden als laatste Nederlandse gele trui drager. Eindelijk mag Erik met pensioen want niet Dylan Groenewegen, maar zijn lead out man Mike Teunissen mag morgen in het illustere geel starten.


 Lees meer.
Hoezo elleboog?

Hoezo elleboog?
din 4 jul 2017.  Lees meer.
 
Nederlands moraal glijdt als pudding langs de alpen

Nederlands moraal glijdt als pudding langs de alpen
vr 22 jul 2016. Op de dag dat Kelderman in de aanval werd verwacht, Mollema het podium zou gaan verdedigen of zelfs voor het geel gaan ging alles volledig niet volgens plan. Kelderman heeft niet eens geprobeerd erbij te zitten, Dumoulin kwam zeer ongelukkig ten val en brak een pols en moet vrezen voor zijn Olympische (gouden) medaille en Mollema kwam ten val en kwam niet meer terug bij de rest der favorieten. Wat een zwarte dag voor het Nederlandse fietsen. Lees meer.
Waanzin op de Ventoux

Waanzin op de Ventoux
don 14 jul 2016. Tomas de Gendt zorgde voor nieuw Belgisch succes. In de strijd op de bollentrui en de dag overwinning mocht de kopgroep het uitmaken na een valpartij in het jagende Peleotn waar Froome bij betrokken was. Lees meer.
Froome en Sagan flikken de sprinters

Froome en Sagan flikken de sprinters
woe 13 jul 2016. Mooie koers gezien de laatste dagen, na de rustdag een dag voor de avonturiers en uiteraard zat Sagan daarbij. Echter iedereen was tegen hem en hij speelde zijn kaarten slecht uit en werd weer eens tweede. Vandaag een ‘simpele’ sprintetappe. Het kopgroepje was maar 2 man en door de waaier angst in het peloton reed iedereen veel te hard om hun posities te houden. Achterin het peloton brak het nogal vaak en werden de koplopers al op 70 km gepakt. Lees meer.
 
Nederlands succes in Nederlands weer

Nederlands succes in Nederlands weer
zon 10 jul 2016. In de aanloop van de laatste klim knalde Tom Dumoulin weg uit de kopgroep en begon aan een tijdrit bergop in stromende regen en hagel. Tom Dumoulin neemt hiermee plaats in een select rijtje Nederlandse renners die in alle grote rondes een etappe gewonnen heeft. Lees meer.
Coupe de Greg

Coupe de Greg
vr 8 jul 2016. Op de dag dat Greg van Avermaet het maar moest zien of hij het geel mocht houden, gaat hij doodleuk in de aanval en wist hij met de kopgroep weg te komen. Lees meer.
Geen halve finale, wel een rit en Geel

Geen halve finale, wel een rit en Geel
don 7 jul 2016. Op de dag dat België de halve finales had moeten spelen hebben ze een neiuwe troost in Greg van Avermaet. De Belg zat samen met 2 landgenoten in de kopgroep die ruim een kwartier pakte op het peloton. Daar waar Pauwels af moest haken, behalve de Gendt en Avermaet over om de truien te verdelen. Lees meer.
 
(advertentie)


Blader eens door de oudere berichten. pagina: 1/9; 1 2 3 4 5 6 7 8 volgende